tiistai 21. marraskuuta 2017

Osaatko arvostaa lähipiirisi osaajia, puurtajia ja lahjakkuuksia?

Eräässä Facebook-ryhmässä oli juttua siitä miten osaava ja kyvykäs ihminen ei saanut sukulaisiltaan  tekemisilleen ja liikeideoilleen minkäänlaista kannustusta ja tunnustusta lukuunottamatta paria lähiomaista. Vain lannistavia ikäviä kuittailuja. Niitä taitavat viljellä lähinnä ne, jotka eivät itse osaa mitään ja ovat katkeria siitä etteivät ole uskaltaneet toteuttaa unelmiaan vaan elävät epätyydyttävää, puuduttavaa ja tylsää elämäänsä tartuttaen ankeuden löyhkää ympäristöönsä kuin pahaa ja pinttyvää hajua. Taitavat myös luottaa siihen että eivät koskaan saa pyyhkeitä ällöstä käytöksestään.

Millaisia lahjakkuuksia ja osaajia sitä onkaan maailma täynnä kun vain osaa katsoa. Mietipä tarkkaan sukulaisiasi, ystäviäsi ja elämäsi ihmisiä. Mitä kaikkea he osaavat? Tiedätkö edes ja oletko jaksanut olla kiinnostunut heistä ja heidän tekemisistään? Kuka on hankkinut hienon ammatin?  Mitä kaikkea hienoa elämäsi ihmiset ovat saaneet aikaan? Mitä hyviä ja arvostettavia tekoja he tekevät, kenties päivästä toiseen?

Joku hoitaa vuorokaudet ympäriinsä univajeessa pieniä lapsiaan. Joku tietää ammattinsa puolesta jostakin asiasta ihan hirveästi. Jollakin on puolestaan kokemusperäistä tietoa. Joku on käyttänyt satoja tai tuhansia tunteja aikaansa tullakseen jossain oikein hyväksi, vaikkapa neulomaan villasukkia, kokkaamaan tai korjaamaan autoja. Joku pesee työksensä aggressiivisten muistisairaiden vanhuksien takapuolia. Joku nuori ihminen saattaa hallita tietotekniikan tai osia siitä aivan virtuaalimaisesti. Ihmiset osaavat, ovat uskomattoman sitkeitä ja epäitsekkäästi uhraavat itsestään, ihan joka päivä.

Ehket ole mäntti ankeuttaja, mutta kiitätkö ihmisiä? Annatko tunnustusta? Arvostuksesi on olemassa vain jos osoitat sen, samoin kuin rakkaus on olemassa vain tekojen kautta. Osoitat rakkautta tunnustamalla sen ja tekemällä rakkautesi osoittavia tekoja.

Ohitatko elämäsi osaajat esimerkiksi menemällä hierontaan jollekin muulle kuin hieroja-sukulaisellesi tai ruinaatko alennuksia pienituloiselta yrittäjä-tutultasi. Sinun pitäisi antaa tippiä eikä käyttää hyväksesi! Minun alallani, hyvinvoinnin parissa työskentelevät ihmiset ovat usein turhautuneita ja loukkaantuneita siitä että välttämättä edes heidän omat perheenjäsenensä eivät tunnusta ja arvosta heidän osaamista. Vanhemmat sukulaissedät saattavat esittää besserwisseriä kun kokevat uhaksi että nuorempi ja vielä naispuolinen osaa jotain ihan ylivoimaisesti paremmin kuin he.

Jos ei osaa olla pihtaamatta kannustuksen ja arvostuksen ilmaisujasi, on parempi olla hiljaa. Suustaan ei kannata päästää sanoja, joita kukaan ei oikeasti halua kuulla ja joista kukaan ei millään tavalla hyödy. Jos olet ympäristöäsi ankeuttava löyhkäsaastuttaja. Lopeta. Lopeta heti. Käännä suuntasi. Se alkaa opettelemalla ensiksi olemaan hiljaa ja miettimällä siinä hiljaisuudessa mitä oikeasti haluat toisille sanoa ja mitä oikeasti haluat ilmentää. Mitä hyviä tekoja haluat elämässäsi tehdä. Luovu kateellisuudesta ja katkeruudesta ja siitä että koitat voida tuntea itsesi paremmaksi ihmiseksi painamalla alas muita. Tulet paremmaksi ihmiseksi tekemällä hyviä tekoja. Aloita vaikka hymyilemisestä. Lämpimästä vilpittömästä hymystä. Se voi olla mitä upein lahja toiselle ihmiselle ja siinä samassa sinulle itsellesikin eikä se vielä edes edellytä minkäänlaisia sanoja

Auto voi olla etu- taka tai nelivetoinen, mutta ihminen on kehuvetoinen. Kun kehut ja kannustat, saat ihmisen sädehtimään ja voimaantumaan. Tiedätkö, että se ei maksa sinulle mitään vaan tekee sinut rikkaammaksi. Se hyvä mitä tällä tavoin kylvät muille, se hyvyyden säteily kimpoaa ja heijastuu toisista ihmisistä välittömästi myös takaisin sinuun itseesi. Hyvä teot ja rakkaus eivät tunne fysiikan lakeja. Ne lisääntyvät kun niitä tuhlataan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.